We zijn getrouwd! Tips voor je bruiloft

We zijn getrouwd!! Alweer een half jaar geleden beleefden Daan en ik onze fantastische (al zeggen we het zelf ;-)) bruiloft. En nog steeds kijken we met zó veel plezier terug op deze bijzondere, liefdevolle en zonnige dag.

Vanaf onze verloving in oktober waren we aan het plannen geweest. Locatie, fotograaf, visagist, op jurken-pad. Nadenken over de planning van de dag, wat je wilt eten, wie je uitnodigt en nog heel veel andere details. Dat er een hoop komt kijken bij het plannen van een bruiloft wist ik, maar eigenlijk weet je pas écht hoe het voelt wanneer je er zelf mee aan de slag gaat.

En man, wat was het mooi (en soms best intens) om er mee bezig te zijn. De maanden voor de bruiloft droomde ik zelfs met enige regelmaat over alles, en vooral alles dat fout kon gaan. Ik hield me vast aan het idee dat de meeste dromen bedrog zijn ;-). We hebben trouwens ook best wat stress gehad. Een aantal maanden voor de bruiloft kregen we te horen dat onze trouwlocatie geen vergunning meer had. Halsoverkop moesten we opzoek naar een nieuwe locatie die paste bij alles wat we in gedachten hadden die dag. En dat was zo makkelijk niet.. Veel locaties waren al volgeboekt, dicht vanwege vakantie of gewoonweg niet wat we zochten.

Uiteindelijk werden via een vriendin getipt op De Oostdorperhoeve. Een hele fijne, intieme plek in Wassenaar, van een stel die hun woning (deels), tuin en feestzaal aanbiedt als trouwlocatie. Ondanks dat we in Rotterdam wonen wilden we graag buiten de stad trouwen. We droomden van een intieme buitenbruiloft in een mooie omgeving. En tijdens het bezoeken van de Oostdorperhoeve wisten we dat deze locatie ademde waar we naar opzoek waren: intiem, buiten, sfeervol.

Benieuwd hoe onze dag verliep? Onderstaand lees je mijn hele verslag, inclusief foto’s van onze fantastische fotograaf Rianne  en video van de getalenteerde Claire van Blond & Blauw trouwfilms. Ga je zelf ook trouwen? Onderaan deze post deel ik nog wat tips & tricks met je naar aanleiding van onze eigen dag. Enjoy :-).

21 juli 2017

05.30 en klaar wakker was ik. Vandaag was dé dag. De zon scheen mijn meisjeskamer binnen, want samen met 2 vriendinnen sliep ik die avond in mijn oude, vertrouwde kamer bij mijn moeder thuis. Toen mijn vriendinnen wakker werden slaakten zij ook allebei een vreugdekreet uit: ‘yaaaay vandaag is je dag tirz!’. Yes! Het kon beginnen.

Na het ontbijt kwam Joselien van Tres Jolie Visagie mijn haar en make-up doen. Ik had Joselien vaker meegemaakt als visagiste tijdens bruiloften en buiten dat ze onwijs goed in haar vak is, is ze ook super lief. Het was dus fijn om zo de dag te beginnen! Eigenlijk was de ochtend sowieso super ontspannen. Mijn  vriendinnen lieten hun haar opsteken en mijn moeder ging nog even op de fiets naar de kapper (tot grote hilariteit van ons: hoezo ga je op de fiets naar de kapper? Haha. wij hebben hier erg om gelachen. Leve de Nederlandse nuchterheid ;-)).

tips voor je bruiloft_0002 tips voor je bruiloft_0003 tips voor je bruiloft_0004

Nadat de fotograaf, videograaf en mijn zus met haar gezin arriveerden werd het een gezellige drukte, en vanaf dat moment begonnen de zenuwen bij mij wel een beetje op te spelen. Eigenlijk voor het eerst, want ik was die week verder (verrassend) relaxt gebleven.

En toen: dé jurk aan! Mijn moeder en mijn zus hielpen me bij het aantrekken van de jurk. Eindelijk mocht hij aan! Ik had zo lang uitgekeken naar dit bijzondere moment. Voor ik wegging hebben we nog met elkaar gebeden, wat een bijzonder en emotioneel moment was. Toen begonnen de tranen al..

tips voor je bruiloft_0005 tips voor je bruiloft_0006 tips voor je bruiloft_0007 tips voor je bruiloft_0008

In de tuin stond de rest van het gezin mij op te wachten. Een bijzonder moment, zij zagen toen namelijk ook voor het eerst mijn jurk. Een soort ‘first-look’ met mijn familie heel bijzonder en fijn. Ook op dat moment was ik erg emotioneel (oeps, kon de make-up gelijk al bijgewerkt worden). Maar ik ben nou eenmaal best een emotioneel wrak ;-).

tips voor je bruiloft_0009 tips voor je bruiloft_0010

En toen: op naar mijn bijna-man! De spanning was er op dat moment al wel af omdat ik mijn tranen al de vrije loop had laten gaan, wat het moment van de first look eigenlijk heel relaxt maakte! We hebben er voor gekozen om een first look te doen in de natuur, echt even met z’n tweetjes (en de foto- en videograaf natuurlijk). Dat was een heel fijn moment en kan ik je zeker aanraden.

En daar stond hij.. op mij te wachten. Zo bijzonder en leuk om elkaar dan voor het eerst te zien! Hij zag er zo mooi uit. Stiekem wist ik al wat voor pak hij had, alleen waren er nog wat elementen die ik nog niet eerder had gezien (zoals het gillet en zijn strikje). En hij was ook zichtbaar onder de indruk van mijn jurk, iets wat ik best spannend vond.

tips voor je bruiloft_0011 tips voor je bruiloft_0012 tips voor je bruiloft_0013 tips voor je bruiloft_0014 tips voor je bruiloft_0015

Na dit fijne eerste moment  vertrokken we naar Wassenaar, waar onze shoot en daaropvolgend de huwelijksvoltrekking plaats zou vinden. Mijn broertje was samen met zijn vriendin onze chauffeur & hielpen ons tijdens de shoot. Voor ons heel ontspannen en gezellig om lekker achterin de auto te stappen en nergens aan te hoeven denken (we hadden trouwens geen trouwauto, het enige waar we op hebben bespaard. Geen spijt van :-)).

tips voor je bruiloft_0016 tips voor je bruiloft_0017 tips voor je bruiloft_0018 tips voor je bruiloft_0019

Ondertussen verzamelden onze daggasten zich op de locatie, die we de dag ervoor al grotendeels hadden versierd. Toen de gasten plaatsnamen bij de ceremonie, kwamen wij aangelopen onder livemuziek van een vriendinnetje van mij. Een heel bijzonder en spannend moment, want dat was het moment dat we iedereen voor het eerst zagen (ik weer huilen natuurlijk, haha).

De ceremonie was precies hoe we gedroomd hadden – en eigenlijk nog veel mooier. We hadden twee vrienden gevraagd om een speech over ons te vertellen, omdat we dat persoonlijker vonden dan wanneer de ambtenaar dat zou doen. En dat hadden ze zó goed gedaan! Het zorgde er echt voor dat de ceremonie heel persoonlijk, intiem maar ook luchtig en grappig was.

tips voor je bruiloft_0020 tips voor je bruiloft_0021 tips voor je bruiloft_0022 tips voor je bruiloft_0023 tips voor je bruiloft_0024 tips voor je bruiloft_0025 tips voor je bruiloft_0026 tips voor je bruiloft_0027 tips voor je bruiloft_0028

Na de ceremonie hadden we een toast & taartmoment, en daarna een paar uur relaxen, borrelen en feliciteren. Dat was heel fijn en heel ontspannen. Zeker omdat we het grote geluk hadden dat we dat allemaal buiten konden doen. In de middag maakten we ook de groepsfoto’s, en daarna begon het diner. Aan gedekte tafels op het gras genoten we van een bbq met op de achtergrond livemuziek, met tussendoor wat speeches. Het was een grote verrassing toen de muziek opeens heel hard aanging en één van mijn vriendinnen begon te dansen. En nog een.. en nog een. Een flashmob! Een super leuke, hilarische verrassing. Dat hadden we zo niet verwacht! Één van mijn favoriete momenten die dag.

tips voor je bruiloft_0029 tips voor je bruiloft_0030

 

 

 

 

 

tips voor je bruiloft_0031 tips voor je bruiloft_0032
tips voor je bruiloft_0033 tips voor je bruiloft_0035 tips voor je bruiloft_0034 tips voor je bruiloft_0036 tips voor je bruiloft_0037 tips voor je bruiloft_0038 tips voor je bruiloft_0039 tips voor je bruiloft_0040 tips voor je bruiloft_0041 tips voor je bruiloft_0043 tips voor je bruiloft_0044 tips voor je bruiloft_0045 tips voor je bruiloft_0046 tips voor je bruiloft_0047 tips voor je bruiloft_0048 tips voor je bruiloft_0049 tips voor je bruiloft_0050 tips voor je bruiloft_0051 tips voor je bruiloft_0052 tips voor je bruiloft_0053 tips voor je bruiloft_0054 tips voor je bruiloft_0055 tips voor je bruiloft_0056 tips voor je bruiloft_0057 tips voor je bruiloft_0058 tips voor je bruiloft_0059

Na het diner vertrokken we richting de kerk, waar alle avondgasten voor uitgenodigd waren. Dat was weer een moment wat ik best spannend vond. Heel bijzonder om in een kerk te staan vol met allemaal mensen die belangrijk voor ons zijn. Na de kerkdienst hadden we een korte shoot ingepland staan tijdens het ‘golden hour’. Rond zonsondergang is het licht namelijk op z’n mooist, dus dat is zeker de moeit waard om in te plannen! Daarnaast was het een heel fijn moment om even ‘samen’ te zijn na de kerkdienst.

Trouwens, toen we na de dienst de kerk uitliepen stond daar een ijscoman! Een complete verrassing voor ons die mijn vader had geregeld. Echt onwijs leuk, en een welkome verkoeling voor de gasten na de vrij warme kerkdienst :-).

tips voor je bruiloft_0060 tips voor je bruiloft_0061 tips voor je bruiloft_0062 tips voor je bruiloft_0063 tips voor je bruiloft_0064 tips voor je bruiloft_0065 tips voor je bruiloft_0066 tips voor je bruiloft_0067 tips voor je bruiloft_0068 tips voor je bruiloft_0069 tips voor je bruiloft_0070 tips voor je bruiloft_0071 tips voor je bruiloft_0072 tips voor je bruiloft_0073

 

Na shoot gingen we weer terug naar de feestlocatie, waar we onder een luidkeels gezongen ‘Lang zullen ze leven’ werden welkom geheten door alle gasten. Zo’n leuk moment was dat!

Die avond borrelden we, werden we gefeliciteerd en dansten we tot we niet meer konden. We overnachtten samen met een deel van de daggasten in een hotel, om de dag erna met z’n allen te ontbijten en na te praten.De zondag na onze bruiloft (we trouwden op vrijdag) vertrokken we voor twee heerlijke weken naar Thailand. De weken daarna zweefden we nog even op onze roze wolk.. En als ik de foto’s en de film zie geniet ik nog steeds zó van deze dag. Voor ons allebei was het écht alles wat we gedroomd hadden en meer.

tips voor je bruiloft_0074 tips voor je bruiloft_0075 tips voor je bruiloft_0076 tips voor je bruiloft_0077 tips voor je bruiloft_0078 tips voor je bruiloft_0079 tips voor je bruiloft_0080 tips voor je bruiloft_0081 tips voor je bruiloft_0082 tips voor je bruiloft_0083 tips voor je bruiloft_0084

 

En nu zijn we getrouwd! Of dat anders voelt? Een beetje wel. We woonden al samen dus in feite is er in ons dagelijkse leven niet zoveel veranderd. Wel voelt het intiemer, alsof je nóg meer echt een team bent samen. En de shock als je mensen vertelt dat je getrouwd bent (want 25 is best jong in de volksmond ;-)), dat vind ik stiekem ook best leuk ;-).

Zijn er dingen die ik anders zou doen? Niet per se. Omdat ik als bruidsfotorgraaf al heel veel bruiloften heb meegemaakt wist ik goed wat ik wel en niet wilde. En Daan en ik zaten daarin gelukkig op 1 lijn.  Wel zou ik je nog de volgende tips meegeven:

  • Zorg voor een ruime planning op de dag zelf. Zo zorg je ervoor dat je niet in de stress raakt als bepaalde zaken uitlopen (which they do, trust me). Bij mij duurde bijvoorbeeld mijn haar en makeup ietsje langer dan gepland. Maar omdat we de ochtend heel ruim hadden ingepland, maakte dat op dat moment niet uit! Als je met 1 onderdeel uitloopt heeft dat soms gevolgen voor je hele dag, en dat levert stress. Ruime planning = no stress :).
  • Vraag ceremoniemeesters die niet alleen (super) goed zijn in plannen, maar die jullie door & door kennen. Zo zullen ze op & naar aanloop van de bruiloft keuzes maken die echt bij jullie passen.
  • Zorg dat je niet te veel zaken al heel lang van tevoren vast legt. Het kan enorm aantrekkelijk zijn om in de eerste maand na je verloving alles vast te leggen, van grote dingen tot de kleine details. Trust me, I have been there ;-). Juist als controlfreak (I hear you) lijkt het fijn als je alles ruim op tijd geregeld hebt. Toch kan het zo zijn dat je door de tijd heen nieuwe ideeën krijgt of je smaak verandert. Geef je zelf wat tijd :-). Natuurlijk zijn de ‘grote zaken’ zoals je locatie, fotograaf en videograaf wel heel belangrijk om van tevoren vast te leggen. Maar de smaak van je taart, de kleuren van je decoratie en andere details kunnen echt nog even wachten.
  • Maak je dag persoonlijk. Het is jullie dag! Wij vonden dit heel belangrijk. Zo hebben we twee van onze goede vrienden gevraagd een speech te houden tijdens de ceremonie. De ambtenaar opende, trouwde ons en sloot de ceremonie af. Onze vrienden vertelden echte, persoonlijke verhalen. Dat was ontzettend bijzonder en kan ik je zeker aanraden!
  • Neem een videograaf. Maar echt. Ik weet dat een videograaf niet per se prioriteit heeft wanneer je je budget bekijkt. Maar wij zijn zoo blij met onze trouwfilm die Claire heeft vastgelegd! Bewegend beeld geeft namelijk zo’n goede sfeerimpressie van de dag. Daar hebben we echt.geen.spijt.van.
  • Blijf dicht bij jezelf. Zoals ik aangaf werd onze trouwlocatie vrij last minute gecancelled. Hierdoor moesten we opeens alles heroverwegen. Zo konden we ook lastminute kiezen uit een strandlocatie of een kasteel, maar we wisten dat dit niet bij ons zou passen. Van zoveel mensen hoorden we op (en na) onze dag: ‘Dit was echt jullie. Daan & Tirz’. Een mooi compliment, vond ik. Overigens geldt dit voor de hele planning. Tijdens het plannen van je bruiloft zijn er altijd mensen die (goedbedoelde) adviezen willen geven. Over de gastenlijst, bijvoorbeeld. Nodig alleen de mensen uit die jullie er graag bij willen hebben (en niet de buurvrouw van je tante omdat je moeder dat graag wil. Bij wijze van dan he).
  • Geniet. Van alles. En vooral van elkaar.

Liefs, Tirza

Onze trouwfilm door de allerbeste videograaf Blond & Blauw films.

Details: jurk: St Patrick Bridal bij Covers Couture / Foto’s: Rianne fotografie / Video: Blond & Blauw Films / Locatie: De Oostdorperhoeve / Trouwkaart & Borden: Sunflower and Sunshine / Bloemen: Judith Slagter / MUAH: Tres Jolie Visagie / Taart: Different Cookie